Grootste zonnepanelendak van Hilversum geopend

Wimar Jaeger en Frank Oskamp leggen laatste zonnepaneel Tomingroep.jpgOp het dak van de productiehallen van Tomingroep op het industrieterrein Kerkelanden in Hilversum liggen sinds kort maar liefst 1726 zonnepanelen. Het is daarmee het grootste zonnepanelendak van heel Hilversum. De panelen zijn op 22 mei officieel in gebruik gesteld door wethouder Wimar Jaeger (op de foto rechts), namens de gemeente Hilversum bestuurslid van Tomingroep. Hij zei dat de gemeente Hilversum heel blij is dat Tomingroep hiermee zo enthousiast bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.

De zonnepanelen passen uitstekend in de ambities van Tomingroep om niet alleen een sociale ondernemer te zijn, maar ook een duurzame. Als grootste sociale ondernemer van de regio creëert  Tomingroep veel werkgelegenheid voor mensen die uit een uitkeringssituatie komen. Daarnaast investeert het bedrijf in allerlei duurzame initiatieven zoals de vergroening van het wagen- en machinepark, het beperken van vervoersbewegingen, het gebruik van recyclebare koffiebekertjes en roerstaafjes en ga zo maar door.

De 1726 zonnepanelen produceren samen 509.000 kWh groene stroom op jaarbasis. Daarmee haalt Tomingroep momenteel ongeveer 43% van de eigen elektriciteitsbehoefte van het eigen dak. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 150 gemiddelde Nederlandse huishoudens. De Rijksoverheid subsidieert de zonnepanelen via een bijdrage per kWh. Hierdoor komt de terugverdientijd voor Tomingroep op circa acht jaar, terwijl de zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan.

Enkele jaren terug nam Tomingroep al een duurzame houtkachel in gebruik voor de verwarming van het pand van de groenvoorziening en het verhitten van water voor de onkruidbestrijding. Wat Tomingroep betreft zijn de zonnepanelen een mooie volgende stap. De ambitie is om ook andere panden van Tomingroep, onder andere in Almere, in de toekomst te voorzien van zonnepanelen.