Hussam's werkstage bij Saltro laboratorium

21a728617f7fcf44f65b409152c16831_f377.jpgAls je Hussam hoort praten zou je niet zeggen dat hij pas sinds 2014 in Nederland is. Hij vluchtte te voet en per boot uit Syrië en kwam via een lange weg in Nederland terecht. Huis, haard en werk liet hij achter, maar zijn doorzettingsvermogen, opleiding en ervaring neemt niemand hem af. In 2003 haalde Hussam zijn diploma waarna hij jarenlang werkte als laborant in een provinciaal ziekenhuis.  

Versnelde inburgering

Met die waardevolle bagage kwam Hussam in de gemeente Huizen terecht. De gemeente bood hem een versneld inburgeringstraject aan. Door mensen direct in een werksituatie te plaatsen en een intensieve taaltraining te bieden op de werkplek, raken zij hun reeds verkregen vaardigheden niet kwijt.

Werkstage in een laboratorium

Alsof het zo moest zijn, kwam de perfecte werkstage in beeld. Saltro, een organisatie die laboratorium onderzoek uitvoert, werkt regelmatig met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Dat hoort erbij, we bieden graag zoveel mogelijk mensen een kans op werk”, aldus Sjannie de stagebegeleider van Hussam. Zij merkt echt verschil met andere stagiaires: “De intensieve taaltraining is duidelijk merkbaar en zijn inzet 200%. Het samenwerken verloopt vlotjes en hij pikt de dingen snel op”. Werkstage Saltro

De waarde van een opleiding

Inmiddels zijn de Syrische diploma’s van Hussam gewaardeerd op MBO niveau. “Niet voldoende om aan de slag te gaan als laborant bij Saltro, maar het komt wel goed met Hussam”, zegt zijn stagebegeleider. Solliciteren op een vacature bij Saltro van een wat lager niveau in combinatie met een opleiding van het ROC is haar advies. Dan ben je binnen en in beeld en kun je van daaruit verder groeien.